15 procent pc’s draait nog op Windows 7

Vanaf dinsdag 14 januari levert Microsoft geen veiligheidsupdates meer voor zijn besturingssysteem Windows 7. Al draait in Nederland nog vijftien procent op Windows 7. Ook XP blijkt nog danig in gebruik.

Het was 2009, dus meer dan tien jaar geleden, dat Microsoft Windows 7 lanceerde. Het werd een populair besturingssysteem. Maar vanaf morgen is de officiële dienst dus voorbij, vermits het bedrijf dan ophoudt met de veiligheidsupdates voor Windows 7.

Zo gebruikt nog ongeveer een vijfde van de Nederlandse gebruikers zo’n verouderde versie van Windows, blijkt uit cijfers van StatCounter.

XP is overlever

Bijna dertien procent heeft nog een computer met Windows 7, dat is zowat één pc op acht. Al werken nog veel met Windows 8, 8.1, Vista of XP. Vooral het gebruik (toch nog altijd ruim een procent) van XP is opvallend. XP werd ruim achttien jaar geleden geïntroduceerd.Al die verouderde Windows-versies kunnen een uitgelezen doelwit voor cybercriminaliteit vromen, vermits de grote meerderheid van alle malware-infecties op oudere Windowssystemen zouden plaatsvinden.

Marktaandeel in Nederland

Windows 1077,2%
Windows 8.14,7%
Windows 82,0%
Windows 715,2%
Windows Vista0,2%
Windows XP0,6%

Bron: StatCounter